Klimaatverandering kan grotere invloed krijgen op de prijzen van goederen en diensten. De effecten van het opwarmen van de aarde en de extreme hitte zorgen naar verwachting voor extra prijsstijgingen van bijvoorbeeld voedsel.

Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in onderzoeksblad Communications Earth & Environment.

“We constateren dat de temperatuuromstandigheden die voor 2035 worden voorspeld, bij toekomstige opwarming over de hele wereld zullen zorgen voor een opwaartse inflatiedruk”, schrijven de onderzoekers van het Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung en de Europese Centrale Bank.

Voedselprijzen zullen omhoog schieten door klimaatverandering

Volgens de onderzoekers kunnen voedselprijzen jaarlijks met ruim 3 procent omhoog schieten door klimaateffecten. De algehele inflatie kan daardoor ruim 1 procentpunt hoger komen te liggen in het komende decennium.

“Na 2035 loopt de omvang van de geschatte druk op de inflatie sterk uiteen, afhankelijk van het scenario voor de CO2-uitstoot waar je naar kijkt. Dit wijst erop dat substantiële beperking van de uitstoot van broeikasgassen de inflatoire druk zou kunnen verminderen”, schrijven de onderzoekers.

Klimaatverandering heeft al invloed op delen van de economie. Zo worden huizen in risicogebieden voor klimaatrampen duurder en zorgt klimaatverandering voor ernstige tekorten aan voedselproducten over de hele wereld, van olijfolie tot cacao.

Voedselprijzen zullen het hardst geraakt worden, schrijven de onderzoekers. De grootste druk zal daarbij komen te liggen op landen in Afrika en Zuid-Amerika.

Met de juiste maatregelen kunnen landen deze druk beteugelen. Echter, als de emissies van broeikasgassen niet omlaag gaan, betekent dit dat de inflatie alleen maar verder toe zal nemen, waarschuwen de onderzoekers. "In het slechtste geval zou de druk op de voedselinflatie in grote delen van de wereld op jaarbasis iets boven de 4 procent kunnen uitkomen."

LEES OOK: Zomer vol hitterecords: 5 kantelpunten voor klimaatrampen die door opwarming aarde mogelijk al ingezet zijn